W różnym miejscu na ciele zdrowy człowiek może mieć inna temperaturę ciała. Ta różnica może wynosić nawet do 1ºC.

  • Prawidłowa temperatura ciała u dorosłego człowieka na skórze skroni to: 36,3 ⁰C a 36,9⁰C
  • Dla niemowlaka może się wahać między 36,2 ⁰C z samego rana a 37 ⁰C w ciągu dnia
  • Dla osoby w podeszłym wieku : może być niższa nawet o około 0,5ºC
  • Temperatura powyżej 37,0 ºC do 37,9 ºC – to stan przedgorączkowy
  • Temperatura powyżej 38 ºC – to gorączka

Gorączka sama w sobie nie jest choroba tylko objawem pierwotnej reakcji naszego organizmu na atakujące go bakterie, wirusy czy grzyby, ale też np. na alergeny, ciała obce lub chemikalia.

Gorączkę rozróżniamy w zależności od jej nasilenia na:

  • gorączka nieznaczna (niska) 38,0-38,5 °C
  • gorączka umiarkowana 38,5-39,5 °C
  • gorączka znaczna 39,5-40,5 °C
  • gorączka wysoka 40,5-41,0 °C
  • gorączka nadmierna czyli hiperpireksja > 41 °C

Podwyższona temperatura powyżej 38 °C,informuje nas, że w organizmie dzieje się coś złego. To tak zwany"system ostrzegania" który mieści się w podwzgórzu (czyli część mózgowia). W tym właśnie miejscu znajduje się ośrodek naszej termoregulacji.Jego zadaniem jest utrzymywanie równowagi pomiędzy wytwarzanym ciepłem w naszym ciele(głównie przez mięśnie i wątrobę) a jego utratą (przede wszystkim przez skórę).
Gorączka nie tylko ostrzega nas o zagrożeniu z jaki w danej chwili mierzy się nasze ciało, ale jest przede wszystkim reakcją obronną naszego organizmu. A to dlatego, że białka odpornościowe w temperaturze powyżej 38°C wykazują maksymalną aktywność, w ten sposób skutecznie bronią nasz organizm przed zagrożeniem stwarzanym przez wirusy i bakterie i inne patogeny.Wraz z wzrostem temperatury naszego ciała, zmniejsza się stężenie żelaza i cynku w osoczu, co hamuje namnażanie bakterii i wirusów.
Gorączka przyśpiesza również przemianę materii, przez co poprawia wydolność całego systemu odpornościowego, i przyśpiesza proces oczyszczania ciała z toksyn.

Przykładowe różnice pomiaru:

Miejsce pomiaru Temperatura prawidłowa (°C) Temperatura świadcząca o gorączce (°C)
Odbyt 37,1 38,0
Ustnie (w ustach) 36,8 37,5
Pachwina 36,6 37,5
Ucho 37,6 38,1
Czoło 36,4 38,0

Należy jednak pamiętać, że gorączki w żadnym wypadku nie wolnobagatelizować. Jeżeli utrzymuje się kilka dni ajej wartość wzrasta powyżej 38°C należy bezwzględnie udać się do lekarza aby określić przyczynę jej występowania, a przede wszystkim ustalić leczenie. Przy pierwszych obawach konsultacja on-line jest idealnym rozwiązaniem. A dzięki innowacyjnym rozwiązaniom przesłanie dokładnych danych o wynikach pomiaru zrobisz automatycznie dzięki dostępnym aplikacją w innowacyjnych termometrach.

MIERZĄC TEMPERATURĘ PAMIĘTAJ ŻE:

  • temperatura otoczenia w jakiej dokonujesz pomiaru (szczególnie istotne przy pomiarze termometrem bezdotykowym)
  • temperatura w jakiej przebywałeś zaraz przed dokonaniem pomiaru (letnie południe – właśnie wyszedłeś z nagrzanego samochodu, lub zimowy mroźny dzień zmarzłeś w drodze do domu)
  • temperatura w jakiej przechowujesz termometr zaraz przed użyciem
  • duży wysiłek fizyczny przed pomiarem będzie powodem wyższego odczytu
  • faza cyklu menstruacyjnego również ma wpływ na temperaturę ciała u kobiet (waha się od 36,7°C do 37,3°C, co pozwala na rozpoznanie fazy owulacji)
  • podeszły wiek
  • spożywanie pokarmu zaraz przed pomiarem oraz właściwa technika pomiaru zgodna z instrukcją danego urządzenia. Mimo iż termometry wyglądają dla użytkownika identycznie, sposób ich kalibracji jest różny i ma to ogromne znaczenie dla sposobu dokonania dokładnego pomiaru.

Czym kierować się przy wyborze właściwego termometru?
Obecnie rynek oferuje szeroka gamę różnych termometrów. Nie istnieje coś takiego jak jeden termometr idealny do każdego. Przed zakupem należy odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań, które pomogą dokonać wyboru najlepiej dopasowanego do naszych indywidualnych potrzeb.

1. Kto będzie korzystał z termometru?
– czy ma on służyć całej rodzinie z małym dzieckiem czy tylko parze dorosłych? (dodatkowe funkcje które ułatwią monitorowanie temperatury u wszystkich domowników łącznie z niemowlakami, pozwolą zapisywać indywidualne pomiary np. w aplikacji)
– czy kobiecie spodziewającej się dziecka? (konieczność ciągłego dokładnego monitorowania ponadto funkcje które przydadzą się w opiece nad dzieckiem)
– osobie zdrowej? (w sytuacjach podejrzenia choroby)
– osobie przewlekle chorej, leżącej? (konieczność zbierania ciągłych regularnych pomiarów)
– czy przeznaczony jest do instytucji opieki zdrowotnej lub firmy dla większej grupy osób? (funkcja pomiaru na odległość)

Do mierzenia czego potrzebujemy termometru?
– czy tylko do mierzenia temperatury ciała? (dla dorosłych)
– czy również do mierzenia temperatury otoczenia, wody w wanience, mleka w butelce, itd.? (dla rodziny z dziećmi)

W jakim miejscu będziemy dokonywać pomiaru?
– czy chcemy mierzyć temperaturę w uchu? (do tego najlepiej sprawdzi się termometr na podczerwień ze specjalna końcówką)
– czy chcemy mierzyć temperaturę na czole? (do tego najlepszy będzie termometr na podczerwień dotykowy lub bezdotykowy dla większej grupy obcych osób bądź paskowy)
– czy chcemy mierzyć temperaturę pod pachą? (do tego służą termometry szklane i elektroniczne)
– czy chcemy mierzyć temperaturą w sposób ciągły z pełną analiza i zapisem wszystkich wskazań? (wtedy najlepiej sprawdza się indykatory czyli wskaźnik ciągłego monitorowania z aplikacjami które w czasie rzeczywistym monitorują i zapisują wszystkie wyniki w aplikacji Smart)
– czy chcemy mierzyć temperaturę w obszarze rektalnym? (do tego służą termometry szklane i elektroniczne z miękkimi końcówkami)

2. Dodatkowe funkcjonalności

Ponadto dziś termometry elektroniczne oferują dużo wygodnych i praktycznych funkcji dodatkowych dzięki którym proces mierzenia jest szybki i dokładny.

Termometry elektroniczne oferują:
– szybki czas pomiaru do 3 sekund
– zapisywanie ostatnich wyników pomiaru
– przesyłanie i zapisywanie w aplikacjach ostatnich pomiarów nawet kilku użytkowników na osobnych kontach
– wskaźniki wizualne -kolorowe wyświetlacze sygnalizujące określone przedziały temperatur (kolor zielony temperatura w normie, kolor pomarańczowy lub żółty stan podgorączkowy, czerwony gorączka)
– wskaźniki dźwiękowe sygnalizujące ukończenie pomiaru lub /i określone przedziały temperatur
– super dokładność do 0,1ºC

Podziel się tym postem