Jak czytać oznaczenia na plastikowych produktach

Na co dzień nie zwracamy na nie uwagi, ale jest to ważna informacja, która może dostarczyć nam wiedzy na temat toksycznych chemikaliów używanych w plastiku, stopnia biodegradacji plastiku, prawdopodobieństwa wypłukiwania plastiku i ostatecznie bezpieczeństwa i naszego zdrowia. Zrozumienie różnic między rodzajami tworzyw sztucznych pomoże nam podejmować lepsze decyzje dotyczące wyboru najmniej niebezpiecznych dla nas plastików, szczególnie jeśli chodzi o te, które mają mieć kontakt ze spożywaną przez nas żywnością.
Plastiki są wszechobecne w naszym życiu.
Wystarczy rozejrzeć się dookoła, żeby zauważyć, że stały się one stałym elementem naszej rzeczywistości. Są wykorzystywane w produkcji sprzętu gospodarstwa domowego, toreb, zabawek dla dzieci czy wreszcie pojemników na żywność, butelek na wodę. Taka ilość tworzyw sztucznych wokół nas jest nie tylko niepokojąca ale już zagrażająca, zwłaszcza jeśli chodzi o ich wykorzystywanie w kontakcie z żywnością. Plastiki zrewolucjonizowały nasz świat i stały się jednym z najchętniej wykorzystywanych tworzyw sztucznych na świecie. Niestety, teraz po latach znamy już skutki tego cudownego wynalazku, trzeba mieć na uwadze, że są one dla nas toksyczne a ich negatywny wpływ na nasze zdrowie jest już potwierdzony licznymi badaniami naukowymi.
Oznaczenia na plastikowych produktach?
1 – PET (politereftalan etylenu)
To niekwestionowany król wśród plastików, który pojawia się niemal wszędzie. Jest w szczególności wykorzystywany do produkcji opakowań żywności i napojów (np. butelek na wodę czy olej, pojemników na jogurty, koszyków na świeże owoce, folii do pakowania). Pomimo, że PET jest dopuszczony do kontaktu z żywnością, to jego bezpieczeństwo jest dosyć wątpliwe. Badania naukowców z Uniwersytetu im. Goethego we Frankfurcie wykazały, że plastik PET uwalnia tzw. ksenoestrogeny, które zaburzają gospodarkę hormonalną człowieka i mogą prowadzić do zachorowania na otyłość, cukrzycę oraz nowotwory. Z butelek do wody i napojów może przedostawać się również potencjalnie rakotwórczy amon. Z tego względu produkty wykonane z PET nie powinny być podgrzewane ani wystawiane na działanie promieni słonecznych.
2 – HDPE (polietylen wysokiej gęstości) zaliczany do jednych z najbezpieczniejszych odmian plastiku.
To jeden z teoretycznie najbezpieczniejszych rodzajów plastiku, używany przede wszystkim do produkcji dziecięcych zabawek, butelek na mleko, pojemników na żywność czy folii spożywczej. Tworzywo HDPE jest bardziej wytrzymałe niż pozostałe rodzaje plastiku niestety nie pozbawione bisfenol F(BPF) i S(BPS) i nie rozkłada się tak szybko jak pozostałe pod wpływem światła słonecznego czy ekstremalnych temperatur lub zamarzania. Co nie oznacza ze tego nie robi tylko robi to wolniej, coraz więcej badań również podaje to pod wątpliwość. Niestety względy ekonomiczne decydują ze nadal nie wiemy o nim wystarczająco dużo,
3 – PVC (polichlorek winylu)
Do niedawana był jednym z najczęściej wykorzystywanych tworzyw sztucznych na świecie. Jednak z biegiem czasu zdecydowanie stracił na popularności ze względu na swoją szkodliwość. PVC może wydzielać takie chemikalia, jak bisfenol A (BPA), F(BPF), S(BPS), ołów, rtęć czy kadm, a w procesie spalania uwalnia dioksyny, które dla ludzkiego organizmu są bardziej szkodliwe niż cyjanek potasu. Ze względu na bardzo wysoką toksyczność wykorzystywanie PVC w przemyśle spożywczym zostało ograniczone do minimum.
4 – LDPE (polietylen niskiej gęstości), uważany za stosunkowo bezpieczny
LDPE jest tani i łatwy w obróbce i „dopuszczony do kontaktu z żywnością niestety niepozbawiony czynników ksenoestrogeny dla naszego zdrowia (chociaż teoretycznie mniej niż HDPE). Najczęściej wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i medycznym. Służy przede wszystkim do produkcji worków, toreb, opakowań foliowych, niestety również: kubków na gorące i zimne napoje, pokrywek pojemników i butelek do wyciskania (np. na keczup czy musztardę).
5 – PP (polipropylen),
Ten rodzaj tworzywa, podobnie jak HDPE, jest dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jest też dość sztywny i odporny na wysokie temperatury, dzięki czemu świetnie sprawdza się w branży gastronomicznej i spożywczej. Najczęściej wykorzystuje się go do produkcji opakowań na żywność i napoje.
Dlatego unikaj żywości pakowanej w folie i opakowania plastikowe?
6 – PS (polistyren)
Plastik PS jest toksyczny i nie powinien mieć kontaktu z żywnością, a zwłaszcza z ciepłymi i kwaśnymi substancjami. Wydziela on różne chemikalia, w tym styren, który odkłada się w tkance tłuszczowej i zaburza pracę układu nerwowego. Może też powodować depresję.
7 – OTHER (pozostałe plastiki), oznaczane też literą O
W tej grupie mieści się wszystko, co nie pasuje do pozostałych kategorii. Tak naprawdę jest to więc worek bez dna. Znajdują się tu zarówno niebezpieczne w kontakcie z żywnością plastiki zawierające bisfenol A, S, F jak i trochę bardziej bezpieczny choć nie mam na jego temat nadal niezależnych badań jedyne jakie są pochodzą od właściciela patentu Tritan, teoretycznie wolny od BPA. Sam Tritan ma mnóstwo zalet – dobrze reaguje na wysokie temperatury, nie matowi się i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Butelki wykonane z tego materiału są bardzo higieniczne i łatwe w czyszczeniu (można je myć w zmywarce oraz wyparzać wrzątkiem). Nie pochłaniają też zapachów i smaków i można w nich przechowywać gorące napoje. Niestety, ze względu na to, że nie jesteśmy w stanie realnie ocenić, z jakim rodzajem plastiku mamy do czynienia, nie jesteśmy również w stanie realnie ocenić, czy nie jest on toksyczny. Na pewno łatwiejszy w użytkowaniu, pytanie czy za ta łatwość znowu za jakiś czas nie zapłacimy wysokiej ceny, tempo w jaki rośnie skala zachorowań najmłodszych dzieci i w ogóle populacji karze się nad tym poważnie zastanowić i wyciągnąć własne wnioski.
Jak wybrać bezpieczny plastik w produktach dla dzieci?
Wybierając plastikowe opakowania nigdy nie możesz być pewien z czego powstały. Do kontaktu z żywnością, decydujmy się koniecznie na te bez bisfenolu A (BPA). BPA to toksyczna substancja, powodująca zaburzenia układu hormonalnego i nerwowego. Może przyczyniać się do rozwoju depresji, zaburzeń pamięci, nowotworów, a także otyłości (pod jego wpływem aktywizują się komórki tłuszczowe). BPA może się pojawić przede wszystkim w opakowaniach z grupy 7. Przenikanie bisfenolu A do żywności nasila się pod wpływem temperatury i światła słonecznego dlatego opakowań zawierających go absolutnie nie należy podgrzewać, ani używać do ciepłych potraw czy płynów ani przechowywać na słońcu. (butelki i bidony dla dzieci na wodę, kubeczki niekapki, kupna woda w plastiku itd.) A najlepiej w ogóle ich nie używać. Zwracajmy więc także uwagę na oznaczenie BPA FREE lub BPA 0%.
Żyjemy w plastikowym świecie, nie ma wątpliwości. Każdy z nas ma codzienny kontakt z szeroką gamą tworzyw sztucznych i z pewnością bardzo nam to ułatwiło życie.
Na dziś nie potrafimy go zastąpić w wielu przedmiotach i nawet nie ma takiej potrzeby.
Ale bezwzględnie nie powinniśmy go wybierać do przedmiotów mających kontakt z żywnością i naszym ciałem
Alternatywą dla powszechnie stosowanych plastików mogą być pojemniki szklane, ze stali szlachetnej i papier.
Pamiętaj to ty to ty decydujesz o tym każdego dnia wybierając produkty .